tiistai 18. maaliskuuta 2014

Pattayan valoisia ja varjoisia puolia osa 1/2

Nyt on vihdoinkin aika tiivistää Pattayalla viettämäni kuuden viikon plussat ja miinukset. Käyn läpi yleisesti Pattayan hyviä ja huonoja puolia, mutta myös siellä vietetyn elämäni valoisia ja varjoisia puolia. Asiaa on niin paljon, että jaoin koko jutun suosiolla puoliksi. Tässä niistä ensimmäinen.

IHMISET

Minulle itselleni ihmiset vaikuttavat paikan viihtyisyyteen yllättävän paljon. Pattayalla ihmiset jakautuivat melkoisiin ääripäihin. Suurin osa paikallisista oli todella iloisia ja sydämellisiä ihmisiä (eivät toki kaikki) ja heidän kanssa oli helppo tulla toimeen, kun muisti itse olla myös kohtelias ja hyväntuulinen. Rakastin sitä, että kadulla sai kävellä hymyillen, ilman että kukaan katsoi sitä kieroon. Tuollaista peruspositiivista suhtautumista muihin ihmisiin kaipaisin kovasti myös Suomeen! Opettelinkin muutamia perusfraaseja thaiksi ihan vain osoittaakseni, miten paljon arvostan paikallista kulttuuria ja niitä käyttäessä sainkin yleensä reaktioksi iloisen hymyn, hyvän palvelun ja välillä myös halvemman hinnan.

Ehdottomasti reissun positiivisiin puoliin ihmisten suhteen lukeutuu tietysti myös H, jonka tiedän säilyvän elämässäni, vaikka Pattayan taipaleemme on jo ohi. On vaikeaa edes kuvitella, millaisia nuo viikot olisivat olleet, jos en olisi tavannut H:ta. Myös koko kouluyhteisöstä (opettajista, oppilaista ja harjoittelijoista) muodostui minulle viikojen aikana tärkeä yhteisö.
 
 Isoja ja pieniä rakkauspakkauksia <3


Sitten on se toinen ääripää, johon lukeutuivat muun muassa venäläiset turistit ja suomalaiset juopot. En ole ehkä koskaan nähnyt samassa paikassa niin paljon huonosti ja urposti käyttäytyviä ihmisiä kuin Pattayalla! Venäläisten töykeys, epäkunnioittava käytös ja maailmanomistajan elkeet ovat asioita, joita en vaan voinut yksinkertaisesti sietää. Samoin suomalaisten punanenäisten ja kaljavatsaisten äijien ällöttävät letkautukset ja känniörinät pistivät hetkittäin todella häpeämään suomalaisuuttaan.

SYÖMINEN

Syömisestä tuli ehdottomasti lempiharrastukseni Pattayalla. Ruoka siellä oli vaan niin hyvää ja edullista, että kaipaan sitä joka päivä edelleen. Suomessa saan yhdellä kauppareissulla helposti kulutettua 30-40 euroa, kun Thaimaassa ruokin sillä itseni viikon tai jopa kaksi! Lisäksi rakastin myös sitä, että tuoreita hedelmiä oli koko ajan saatavilla, koska Suomessa niitä tulee syötyä aivan liian vähän. Hedelmien kirjo oli uskomaton ja paljon tuli maisteltua myös täysin itselle tuntemattomia hedelmiä. Useinmiten ostin hedelmät valmiiksi paloiteltuina, mutta myös hedelmäshaket oliva ihana tapa nautiskella hedelmistä.





Ajattelinkin nyt kertoilla muutamasta lempisyömäpaikastani Pattayalla, jos joku sattuu joskus eksymään samoihin maisemiin.

Eniten tuli varmaan syötyä asuinrakennukseni alakerran (Pratamnak Soi 4) Spicies ravintolassa, kun se nyt vaan sattui olemaan siinä näppärän lähellä, söimme siellä koulun kanssa ja se tarjosi myös hyvää ruokaa. Etenkin kipeänä en useinkaan jaksanut lähteä pidemmälle syömään ja siellä pystyi myös seuraamaan suomalaisten suorituksia olympialaisissa. Kaikki thairuuat, mitä maistoin olivat tosi hyviä ja Spiciessa osattiin myös tehdä hyviä länsimaisia ruokia. Esim. kana-cesarsalaatti ja Club Sandwich olivat oikein hyviä. Yleisestihän Thaimaassa ei länkkäriruokaa kannata tilata, koska se maksaa paljon enemmän ja makunautinnosta ei yleensä ole tietoakaan. Spiciesin ainoat huonot puolet olivatkin sen vähän kalliimmat hinna (annokset noin 3-7 euroa) ja se, että siellä törmäsi lähes varmasti suomalaisiin.
 


Toiseksi eniten tuli syötyä Two Phum Puy (nimi tarkoittaa kahta pullukkaa, joten se oli kuin tehty mulle ja H:lle :D) ravintolassa, joka sijaitsi Pratamnakin Soi 5:lla. Kaikki ruuat, mitä maistoin olivat suussa sulavia ja niitä ei ollut myöskään hinnalla pilattu (annokset n. 2-3 euroa). Lemppariannoksiani olivat muun muassa thaimaalainen katkarapukeitto, green curry, kana cashewpähkinöillä, friteeratut kasvikset, tulinen papaijasalaatti ja jättivohvelit. NAM, NAM ja vielä kerran NAM!
 

 
Kolmanneksi eniten tuli syötyä erilaisilla toreilla, joista lähimmät olivat "thaikkutori" Pratamnakin Soi 5:lla ja venäläistori Pratamnakin Soi 6:lla. Toreilla oli tarjolla vaikka ja mitä, joten jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa. Kaikki ruoka, mitä maistoin oli hyvää ja todella edullista, joten jos haluaa säästää rahaa, kannattaa ehdottomasti suosia torisyömistä. Syömisen lisäksi voi samalla nauttia torielämästä ja tehdä edullisia löytöjä myyntikojuista.




Vaikka paikallinen ruoka oli todella hyvää, kaikista parhaimmat ruuat Pattayalla nautin intialaisessa. H:n ja minun ruokataivas Kohinoor löytyi keskustan Second Roadin alkupäästä Pratamnakista päin tultaessa. Sieltä sai noin kuudella eurolla taivaallisen intialaisbuffetin, johon kuului kolme erilaista annosta, riisi, raita, naan-leipää ja salaatti. Ja se maku vei joka kerta tajunnan, joten jos rakastat intialaista ruokaa, suuntaa sinne!
 


Spesiaalimpaa ruokapaikkaa etsiessä kannattaa suunnata Pratamnakin Soi 4:lla sijaitseva Cabbage & Condoms ravintola, joka tarjoaa upeat puitteet herkulliselle illalliselle. Matka ravintolaan ihanaa viidakkopolkua pitkin sai unohtamaan, että oltiin edes Pattayalla. Ravintolasta aukesi upeat näkymät suoraan merelle ja auringonlaskuun ja se oli muutenkin todella tunnelmallinen paikka. Ruuista ainakin kana cashewpähkinöillä ja kana sellaisessa syötävässä korissa olivat erinomaisia. Hinnat olivat vähän kalliimpia (annokset noin 3-7 euroa) ja laskuun lisättiin palvelumaksu, mutta noista puitteista se oli pieni hinta!



OSTOKSET

Ruuan lisäksi myös ostosmahdollisuudet olivat yksi niistä Pattayan isoista positiivisista puolista. Myyntikojut, erilaiset markkinat, ostoskeskukset ja outletit tarjosivat ostettavaa enemmän kuin tarpeeksi. Hintataso oli huomattavasti edullisempi kuin Suomessa, mikä aiheutti välillä "pientä" shoppailuhulluutta. Onneksi sain osan tavaroistani tungettua Camillan laukkuun, koska siitä huolimatta laukkuni painoi 22,9 painorajan olleessa 23 kiloa :D




Etenkin markkinoilla ja kojuista sai hintaa tingittyä lähes aina hieman alaspäin, vaikka sekin riippui hyvin paljon myyjästä. Itse pidin aika pitkälle periaatteena sitä, että jos myyjä ei ollut valmis tulemaan hinnassa yhtään alaspäin, jätin tavaran ostamatta. Eniten ostin vaatteita, joiden hinnat vaihtelivat yleensä 2-7 euron kieppeillä. Kalleimmat asiat, joita kojuista ostin taisivat olla jotain vähän päälle 10 euroa. Ostoskeskuksissa ja merkkiliikkeissä hinnat olivat tietysti selvästi kalliimpia, mutta edelleen edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Ostin esimerkiksi Converset merkkiliikkeestä vähän päälle 30 eurolla. Voi, miten kalliilta kaikki täällä Suomessa taas tuntuukaan!



TERVEYS JA TURVALLISUUS

En ole vuosiin sairastanut Suomessa, mutta sen kuittasin tällä reissulla moninkertaisesti. Täysin tervettä viikoa en Pattayalla kokenutkaan. Ensimmäiset kolme viikkoa olin flunssassa, sitten alkoi vatsatauti, joka sitten vaihtui taas ärhäkämpään flunssaan. Onneksi alun flunssa ei rajoittanut tekemisiä läheskään niin paljon kuin jälkimmäinen. Eihän sille mitään voi, mutta kyllä sitä tuli silloin kirottua, hajoiltua ja itkettyäkin. Onneksi pystyin kuitenkin tekemään ja kokemaan melko paljon sairastelusta huolimatta, vaikka jouduinkin luopumaan useammastakin reissusuunnitelmasta.

Tätä tuli harrastettua vähän liikaa :D


Hauskaa, miten turvallisuuskin voi olla hyvin suhteellinen käsite. Liikennehän oli Pattayalla aivan järjetöntä ja aluksi pelkäsin ihan hulluna jokaista tienylitystä. Jalankulkijoillahan ei ole siellä minkäänlaista etuoikeutta. Päinvastoin, jos seisoi tienreunassa sen näköisenä, että haluaisi ylittää sen, mopot ja autot painoivat vaan kahta kovempaa kaasua. Yllättävän nopeasti tuohon liikennekaaokseenkin kuitenkin tottui, kuten myös kaikkeen muuhun. Turvattomuutta en kokenut kertaakaan, mutta toisaalta liikuin aika vähän yksin ja nekin kerrat pääosin valoisalla. Örisijöitä ja ällöjähän nyt riittää aina, mutta siinä nyt ei ole mitään uutta. En myöskään joutunut ainakaan tietoisesti ryöstetyksi tai huijatuksi, paitsi niiden synttäridrinkkien kanssa!

Siinä ensimmäinen puolikas Pattayan hyvistä ja huonoista puolista. Toisessa osassa käsittelen muun muassa Pattayan mielekkyyttä ympäristönä, ilmastoa, aktiviteettimahdollisuuksia, prostituutiota ja arkisen elämän sujuvuutta. Luvassa myös lopullinen tuomioni Pattayan suhteen :)

3 kommenttia:

  1. Heippa, annoitko tippiä aina ravintoloissa? Kuuluko tapaan pattayalla? Jos annoit niin kuinka paljon loppusummasta (esim. 10%)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tippi kuuluu antaa kaikkialla Thaimaassa, se on tärkein osa tarjoilijan palkkaa. Noin 10% on aika hyvä nyrkkisääntö kaikessa tippaamisessa. Joissakin paremmissa ravintoloissa palvelumaksu on jo lisätty laskun loppusummaan, jolloin erillistä tippiä ei tarvitse enää jättää :)

      Poista
  2. Niin just okei hyvä tietää! Kiitos vastauksesta! :)

    VastaaPoista